lekdetectie; Wat is dat nu precies...

Natte muren, een nat plafond of schimmelvorming binnen uw woning? Vervelend! Waarschijnlijk is er sprake van een lekkage; een nachtmerrie voor vele woningeigenaren. Het water dat de leidingen doet verlaten kan binnen woningen namelijk veel schade verrichten. Helaas is de bron van de lekkage niet altijd zichtbaar en helpt een emmertje niet om de druppels tijdelijk op te vangen; de lekkage is ‘onzichtbaar’. Hoe de bron van lekkages worden opgespoord? Met behulp van lekdetectie. Wat lekdetectie is? Daar staan we in dit artikel al te graag bij stil.

Wat is lekdetectie?

Simpelweg is lekdetectie het lokaliseren van de bron van een lekkage. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als de bron van de lekkage niet zichtbaar is. Gelukkig is hier lekdetectie voor. Tijdens een lekdetectie onderzoek wordt nauwkeurig in beeld gebracht waar de bron van de lekkage zich bevindt. In sommige gevallen kan er zo achterhaald worden waar de lekkage vandaan komt, maar vaak is dit niet met het blote oog te zien en zal er een lekdetectie expert nodig zijn om de bron te lokaliseren. De expert zal dan met verschillende apparatuur de oorzaak van de lekkage in beeld brengen. Aan de hand van de nieuwste technieken en het meest geavanceerde apparatuur is hakken en breken bij ons verleden! Lees hier meer over ons apparatuur.

Lekdetectie Rotterdam

Is lekdetectie verzekerd?

Ja, de kosten van een lekdetectie onderzoek vallen in de meeste gevallen binnen uw opstalverzekering, waardoor de gemaakte kosten vergoed worden. Als er spraken is van lekkages binnen uw koopwoning kunt u de kostenverhalen bij de Woonhuisverzekering. Lekkage of waterschade binnenhuurwoning of appartement? Dan zullen de gemaakte kosten in de meeste gevallen worden verzekerd door de inboedelverzekering. Op het moment dat er waterschade binnen aan uw woning is gemaakt, door achterstallig onderhoud, denk aan slecht kit werk of niet functionerende voegen zal de verzekering de kosten niet dekken.

“In veel gevallen is lekdetectie verplicht door de verzekeraar, om de herstelkosten te minimaliseren.”

Voordelen van lekdetectie

Een lekdetectie onderzoek heeft meerdere voordelen voor u. Hieronder volgen een aantal cruciale voordelen die u kosten en tijd besparen met het inschalen van een lekdetectie onderzoek: 

Hoe merk ik een lekkage op?

In sommige gevallen is het makkelijk te zien of er een lekkage is. Ligt er onder de radiator een plas water, zal u snel weten dat er sprake is van een lekkage aan de radiator. Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend dat u direct merkt dat er lekkage is binnen uw woning en u dit pas merkt zodra de schade zichtbaar begint te worden. Hieronder volgen een aantal aanwijzingen die aangeven dat er spraken is van een waterlek:

Verminderde isolatie

Merkt u dat de isolatie binnen uw woning aan het verslechteren is en weet u niet waar dit aan ligt? Waarschijnlijk is er spraken van vocht binnen uw woning waar glaswol en rotswol niet tegen bestendig zijn. Dit gaat vervolgens ten koste van de isolatie binnen uw woning. Merkt u dat de energieprijzen plotseling door toenemend verbruik oploopt? Mogelijk is er dan spraken van een lekkage.

Vochtplekken en waterschade

Een vervelend gevolg van een lekkage is de waterschade aan de woning. Zodra er spraken is van een lekkage aan het leidingensysteem zal dit niet snel opgemerkt worden, gezien er nog een muur, plafond of vloer voor verwerkt is. Zodra u last begint te krijgen van vochtige plekken op de muur, een nat plafond en soms zelfs schimmelvorming binnen uw woning kunt u er vrijwel zeker van zijn dat er spraken is van een lekkage.

Hoge waterfacturen

Het is logisch dat een lekkage zorgt voor waterverspilling. Heeft u het vermoeden dat uw waterverbruik gelijk is gebleken, maar het er toch naar uitziet dat de kosten toenemen door oplopend verbruik kunt u ervan uit gaan dat er een waterlek binnen uw woning is waar het water ontsnapt.

lekdetectie tip 💡

Heeft u het gevoel dat er water ontsnapt middels een lekkage kunt u dit zelf gemakkelijk achterhalen. Check de waterstand voor dat u gaat slapen en achterhaal of dit is gelijk gebleven in de ochtend (zonder dat u water verbruikt hebt).

De kleinste lekkages kunnen grote gevolgen hebben binnen uw woning. Bespaar herstelkosten door snel in actie te komen en voorkom verdere vochtschade binnen uw woning. Naast dat de vochtplekken er niet fris uitzien, heeft de schimmelvorming die aan het ontstaan is invloed op de hygiëne van uw leefomgeving.

Kortom

Heeft u vochtplekken op het plafond of de muren, schimmelvorming binnen uw woning of merkt u hoge waterfacturen? Waarschijnlijk is er spraken van een waterlek. Zodra dit niet zichtbaar is, dient u snel te moeten handelen om verdere gevolgschade te beperken. Aan de hand van lekdetectie zal er een expert zijn die de bron van de lekkage weet te lokaliseren aan de hand van verschillende methodes en technieken. Met inschakeling van een lekdetectie specialist bespaart u tijd en geld. In de meeste gevallen zijn lekdetectie kosten GRATIS, omdat uw verzekering de kosten dekt.

Tactium is de lekdetectie specialist die écht met u meedenkt. Kom direct in contact met een expert en spoor de lekkage vandaag nog op!

Volg ons nu ook op LinkedIn en ontvang handige tips💡👇